Hoe weet ik of een persoonsgebonden budget (pgb) bij mij past? (2024)

Om een pgb te beheren moet u pgb-vaardig zijn. U moet goede afspraken maken met uw zorgverleners en de administratie bijhouden. Met behulp van een checklist kunt u controleren of u aan de voorwaarden voor een pgb voldoet.

Voorwaarden voor een pgb

Als u een pgb krijgt, bent u budgethouder.Daarhoren voorwaarden en verplichtingen bij.

1. Pgb-vaardig zijn

U moetpgb-vaardig zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat u weet welke zorg u nodig heeft. En hoe u goede afspraken maakt met een zorgverlener. De pgb-verstrekker (bijvoorbeeld de gemeente) controleert of u pgb-vaardig bent. Dit voorkomt dat u in de problemen komt. Bijvoorbeeld omdat u niet weet welke zorg u nodig heeft. En hierdoor niet de juiste zorg inkoopt.

Bekijk de infographic met10 punten pgb-vaardigheid(download, met toelichting), of controleer met delijst met10 punten of u pgb-vaardig bent:

  1. Een goed overzicht van uw eigen situatie houden.
  2. Weten welke regels er horen bij een pgb.
  3. Een overzichtelijke pgb-administratie bijhouden.
  4. Communiceren met de gemeente, zorgverzekeraar of zorgkantoor, de SVB en zorgverleners.
  5. Zelfstandig handelen en zelf voor zorgverleners kiezen.
  6. Zelf afspraken maken en deze afspraken bijhouden. En u hier aan houden.
  7. Beoordelen of de zorg uit het pgb bij u past.
  8. Zelf de zorg regelen met 1 of meer zorgverleners.
  9. Zorgen dat de zorgverleners die voor u werken weten wat ze moeten doen.
  10. Weten wat u moet doen als werkgever of opdrachtgever van een zorgverlener.

2. Zorgovereenkomst (contract) afsluiten met uw zorgverleners

Met een pgb koopt u zorg zelf in. Hiervoor neemt u zorgverleners in dienst. U moet zelf passende zorgverleners kunnen vinden en kiezen. U legt de afspraken die u met uw zorgverleners maakt, vast in zorgovereenkomsten.

Heeft u een pgb van de gemeente of van het zorgkantoor? Dan moet u de modelovereenkomst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gebruiken. Op de website van de SVB kunt u een zorgovereenkomst kiezen en downloaden. De Sociale Verzekeringsbank voert wetten en regelingen in de sociale zekerheid en zorg uit, zoals het pgb.

Heeft u een pgb van de zorgverzekeraar? Dan kunt u een modelovereenkomst van de SVB gebruiken, maar dit is niet verplicht. U mag ook zelf een zorgovereenkomst opstellen.

3. Zorgverleners aansturen

U stuurt uw zorgverlener aan en declareert de gewerkte uren van uw zorgverlener bij de SVB. Als uw zorgverlener ziek is, meldt u dit ook bij de SVB. Ook regelt u zelf vervanging als de zorgverlener ziek is of vakantie heeft.

U controleert of alles volgens afspraak verloopt. Bijvoorbeeld of de zorgverlener het aantal afgesproken uren werkt. En of de zorg die u krijgt goed is. Dit moet u zelf kunnen beoordelen. Als de zorg niet loopt zoals u wilt, bespreekt u dat met de zorgverlener. Bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek met uw zorgverlener.

Informatie over wet- en regelgeving voorkwaliteit in de zorg vindt u op de website van Per Saldo.

4. Administratie bijhouden

U moet een overzichtelijke pgb-administratie bijhouden. Zo houdt u overzicht, bijvoorbeeld over afspraken en betalingen. Ook kunt u eenvoudig terugvinden hoe u uw budget heeft besteed.Dit is belangrijk, want als u zorgt of hulp ontvangt via een pgb, krijgt u te maken met verschillende regels, geldzaken en personeelszaken.

Een overzichtelijke administratie is niet alleen handig voor uzelf, maar ook nodig als de pgb-verstrekker (bijvoorbeeld de gemeente) daarom vraagt.

U moet de administratie 5 jaar bewaren.

SVB kan salarisadministratie doen

De SVB kan de salarisadministratie voor u doen. Dan betaalt de SVB de belasting en premies over het loon van uw zorgverlener aan de Belastingdienst. Uw zorgverlener krijgt dan een nettoloon uitbetaald. U kunt zich op de website van de SVB aanmelden voor salarisadministratie.

Houd altijd zelf een administratie bij. Ook als de SVB de salarisadministratie voor u doet. U kunt uw administratie bijhouden in Mijn PGB op de website van de SVB.

Hulp bij kiezen voor een pgb

Wilt u hulp bij de keuze voor een pgb? Het kan verstandig zijn om hulp te vragen van een cliëntondersteuner. Deze persoon bekijkt met u of het pgb goed bij u past. Cliëntondersteuning kunt u aanvragen bij uwgemeente en is gratis. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.

Pgb-test doen

U kunt ook de pgb-test doen. Dit is een online vragenlijst waarmee u kunt nagaan of een pgb bij u past.

Lees meer

  • Wat is het verschil tussen een persoonsgebonden budget (pgb) en zorg in natura? U kunt kiezen hoe u zorg wilt ontvangen: via een persoonsgebonden budget (pgb) of via zorg in natura. Bij een pgb koopt u zelf ... Vraag en antwoord
  • Infographic met toelichting - Checken 10 punten pgb-vaardigheid Welke kennis en vaardigheden heeft u nodig om als budgethouder, vertegenwoordiger of gewaarborgde hulp te kunnen werken met een ... Publicatie | 21-09-2021
Hoe weet ik of een persoonsgebonden budget (pgb) bij mij past? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 5620

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.